W ramach projektu Comenius włączamy się w działania naszej szkoły związane z Tygodniem Edukacji Globalnej
15-23 listopada 2014
Temat przewodni tegorocznej edycji:
"Czy wiesz, co zjesz jutro?
Nie wszyscy na świecie są pewni codziennego posiłku.
TEG - 2014 - BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE"
Uczniowie biorący udział w projekcie proszeni są o wykonanie karty obserwacji swojego codziennego menu i zapisanie, jakie produkty spożyli w ciągu jednego wybranego dnia, skąd pochodzą te produkty (lokalne, krajowe czy importowane), a w przypadku gdy są to produkty zagraniczne, należy podać szacunkową ilość kilometrów, jaką musiały one przebyć z kraju pochodzenia do Polski.
W celu obliczenia ilości kilometrów, jakie dany produkt musiał pokonać z kraju swojego pochodzenia, by trafić na nasze stoły, należy skorzystać z kalkulatora na stronie internetowej http://www.foodmiles.com
Obserwacje należy przedstawić na kartce A3 do dnia 19 listopada w formie tabeli wg następującego schematu:
Produkt (wyłącznie jego rysunek lub zdjęcie) / ilość kilometrów / kraj
Na końcu listy podliczamy wszystkie kilometry.
Uwaga! Praca powinna przedstawiać wysoki poziom staranności wykonania.
Przykład- w naszym jadłospisie znalazła się sałata importowana z Hiszpanii.Wówczas na stronie kalkulatora wpisujemy naszą lokalizację Polska (Poland), wpisujemy nazwę kraju pochodzenia produktu - Hiszpania (Spain) [najczęściej podana na opakowaniu lub w sklepie wraz z ceną produktu]. Kalkulator obliczył, że sałata przebyła 2289 km. Podobnie postępujemy z pozostałymi produktami przez nas zjedzonymi. Powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń